Studio

About

Το αρχιτεκτονικό γραφείο (Αθήνα, 1989) βασίστηκε στην πολύχρονη συνεργασία της Θεώνης Ξάνθη με το Γεράσιμο Ζακυνθινό και το Θοδωρή Ανδρουλάκη. Πλην των ιδιωτικών, μεγάλο τμήμα του έργων τους έχει προκύψει από μελέτες και υλοποιήσεις αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Η οπτική του γραφείου βασίζεται σε ένα ανοικτό σχεδιασμό της μεγάλης κλίμακας, αλλά και της λεπτομέρειας της ύλης, όπου η αρχιτεκτονική ιδέα σε μία αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στα φυσικά, κοινωνικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα, δημιουργεί χωρικότητες που εστιάζουν σε ένα σύγχρονο ανθρωποκεντρικό τρόπο ζωής που επιτρέπει τις συνέργειες.

Το 2008, το γραφείο έλαβε την επωνυμία XZA-architects. Συνολικά, το έργο του γραφείου έχει λάβει 32 βραβεία και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μελετών και υλοποιημένου έργου, με δημοσιεύσεις και εκθέσεις. Το 2005 το έργο «Διαμόρφωση Χώρου Αφετηρίας Κλασσικού Μαραθώνιου Δρόμου» απέσπασε το Α’ Βραβείο Αρχιτεκτονικής Δημόσιου Ανοικτού Χώρου και Τοπίου “Δημήτρης Πικιώνης”, και το 2007 αποτέλεσε την ελληνική υποψηφιότητα στα βραβεία Mies van der Rohe.

Το 2017, απέσπασε το Α΄ βραβείο  στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Κυπριακό Μουσείο (129 συμμετοχές), χρονιά που εντάχθηκε στην ομάδα η Μαργαρίτα Ζακυνθινού-Ξάνθη. Έκτοτε, δραστηριοποιείται και στην Κύπρο.

Η Θεώνη Ξάνθη, η Leader Architect των XZA, είναι επίσης Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ. Διδάσκει  Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις (2001-σήμερα).

People

Θεώνη Ξάνθη

Co-Founder, Director & Leader Architect

Γραφείο Αρχιτεκτονικών μελετών xza-architects (1989 – σήμερα).

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στον Τομέα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων (2001 – σήμερα).

Διδακτικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα το δημόσιο χώρο και την εξερεύνηση, μέσω του σχεδιασμού, του κοινού τόπου ανάμεσα στα φυσικά, αστικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα . Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις και ομιλίες και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια με κύριο μέλημα την προαγωγή του διαλόγου γύρω από την αρχιτεκτονική παιδεία και πράξη.

Επικουρικό Εκπαιδευτικό Έργο στον τομέα των Συνθέσεων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα (1992-1997).

Γραφείο Αρχιτεκτονικών μελετών xza-architects (1989 – σήμερα).

Εργασία στα Αρχιτεκτονικά γραφεία Εργαστήριο 66 – Δ. & Σ. Αντωνακάκη, Κυριάκος Κρόκος (1987 – 89).

Πτυχίο Αρχιτέκτονα – μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1989).

Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Πάτρα.

Γεννήθηκε στην Πάτρα (1960).

Γεράσιμος Ζακυνθινός

Co-Founder

Γραφείο Αρχιτεκτονικών μελετών xza-architects (1989 – 2013).

Μεταπτυχιακά Msc in Architecture Bartlett School of Architecture and planning, University College of London (1990).

Επαγγελματική φωτογραφία σε συνεργασία με τον Μπάμπη Λουιζίδη (1989 – 1991).

Πτυχίο Αρχιτέκτονα – μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1989).

Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα (Σχολή Μωραίτη).

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1963).

Θοδωρής Ανδρουλάκης

Co-Founder

Γραφείο Αρχιτεκτονικών μελετών xza-architects (1989 – 2021).

Ελεύθερο επάγγελμα (1980 – 89).

Πτυχίο Αρχιτέκτονα – μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1978).

Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1954).

Μαργαρίτα Ζακυνθινού-Ξάνθη

Creative Director

Γραφείο Αρχιτεκτονικών μελετών xza-architects (2018 – σήμερα).

Περιοδική συνεργασία με xza-architects σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (2015-2018):
– Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου, 2015 (Γ’ Βραβείο)
– Νέο Κυπριακό Μουσείο, 2017 (Α’ Βραβείο)
– Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου, Κύπρος, 2018 (Β’ Βραβείο)

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Έρευνα στο Σχεδιασμό: Αρχιτεκτονική Χώρος Πολιτισμός” (2022). Υποτροφίες από το Ίδρυμα Λεβέντη & το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Πτυχίο Αρχιτέκτονα – μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2018)
με 4 διακρίσεις διπλωματικής εργασίας
– 1 από τα 4 ισάξια βραβεία στο φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διπλωματικων εργασιών μεσογειακών χωρών “Mediterranean Mimar Sinan Prize 2018” Κωνσταντινούπολη, 2018.
– Επιλογή διπλωματικής εργασίας από 3μελή επιτροπή καθηγητών για να εκροσωπήσει τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ/κων ΕΜΠ και διάκριση στα 28 shortlisted projects στο διεθνή φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διπλωματικων εργασιών “Young Talent Architecture Awards (YTAA) 2018”, που διοργανώνεται από το Fundació Mies van der Rohe. Έκθεση διπλωματικής εργασίας στη Μπιενάλε της Βενετίας 2018. Palazzo Mora, 2018.
– Πρόσκληση από το το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος για συνδιοργάνωση κοινής έκθεσης με τίτλο “Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον. Η Διώρυγα της Κορίνθου”, με το υλικό της διπλωματικής και τα ιστορικά τεκμήρια του Ι.Α. της Ε.Τ.Ε. Μέγαρο Διομήδη, 2018.
– 1 από τα 3 ισάξια βραβεία στο φοιτητικό διαγωνισμό “House Project”. Νάξος, 2016.
– 2ο Βραβείο στον Πανελλαδικό φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό “Αστικό Σήμα”. Αθήνα, 2015.

Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα (Σχολή Μωραίτη, 2011).

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1993).

Present & past team members (σήμερα –2011)

Θεοδώρα Σακελλαριάδη, Γεώργιος Λάριος, Απόστολος Γιανναράς, Μελίνα Ηλία, Ελένη Ορφανού, Μαριέττα Σπύρου, Κοσμάς Βαρκαρόλης, Ανθή Κοσμά, Γαβριέλλα Καραμπάτσου, Μελίνα Βλάχου, Μαρία Παπαδάκη, Ειρήνη Κλειδαρά, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αλκμήνη Τζίμα, Σοφία Καλέα, Στέλλα Μακαρόνα, Μαρία Κοπανάρη, Ναταλία Παπαστώιτση, Φωτεινή Σαλβερίδου, Σπύρος Γιωτάκης, Πηνελόπη Παππά, Κυριακή Γαρδέλη, Σοφία Γιωτάκη, Πάνος Μανώλης, Αλέξανδρος Μπερτζουάνης, Γιάννης Αγγελάκος, Κατερίνα Μυριζάκη, Μελίνα Κυρίτση, Εύη Καραβίτη.