1
2
3
4a
4b
6
5
5a
8
7
9
10
11

Οικοδομικό Τετράγωνο Στο Ιστορικό Κέντρο του Belgorod, Ρωσία

Συμμετοχή σε Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό
Τόπος: Μπέλγκοροντ, Ρωσία
Έτος: 2013
Εργοδότης: Municipality of Belgorod
Επιφάνεια: 50.070 m²

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ:

Θ. Ξάνθη

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Θ. Ανδρουλάκης,

Γ. Αγγελάκος,

Α. Μπερτζουάνης,

Κ. Μυριζάκη,

Σ. Γιωτάκη

Η πρόταση επιχειρεί μια επανερμηνεία της παράδοσης του κλασσικού ευρωπαϊκού πολεοδομικού μπλοκ, και έχει σαν κύριο στόχο όχι μόνο μια οικιστική ανάπτυξη, αλλά ένα πολεοδομικό μοντέλο για την ανάκτηση του “χρήσιμου” αστικού χώρου, που παραμένει “κρυμμένος” από την υπόλοιπη πόλη.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση βασίζεται στη διατήρηση των περιμετρικών γραμμικών μετώπων, που προσδιορίζουν προοπτικά τον αρχικό οδικό κάνναβο της πόλης. Ωστόσο, τα μέτωπα αυτά παύουν να είναι συμπαγή, αλλά συνίστανται από μια αλληλουχία πλήρων και κενών όγκων, που προσδίδουν την ιδιότητα της διαφάνειας, καθώς επιτρέπουν τη θέα, το πέρασμα και τον ηλιασμό προς το εσωτερικό του μπλοκ και αντίθετα. Η υποδιαίρεση της περιφερειακής μάζας, επιτυγχάνει μικρότερη κλίμακα όγκων και τις πλεονεκτικές συνθήκες της χαμηλής πυκνότητας δόμησης, ενώ παράλληλα συνεχίζει να σημαίνει το χωρικό σχηματισμό του οικοδομικού τετραγώνου προς τον περιβάλλοντα χώρο. Ταυτόχρονα, η εσωτερική αυλή μετατρέπεται σε έναν εκτεταμένο, πράσινο, κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο, που ανοίγεται και επικοινωνεί με τη ζωή της πόλης.

Η κατοίκηση στο εσωτερικό του μπλοκ υλοποιείται με τη δημιουργία ενός γραμμικού, τεθλασμένου όγκου με την ευέλικτη μορφή του S, και με αντίστοιχη διάτρητη δομή. Το κεντρικό αυτό συγκρότημα αποτελείται από μια ραχοκοκαλιά με μεγαλύτερο ύψος, που οι απολήξεις της χαμηλώνουν σταδιακά, εξελισσόμενες σε διώροφες και μονώροφες κατοικίες. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητες γειτονιές χαμηλής κατοικίας με ιδιωτική γη – κήπο, στα πλαίσια της ιδέας μιας “πόλης μέσα στην πόλη”.

Ο χειρισμός αυτής της μορφής μαιάνδρου – S, βοηθά τον δημόσιο χώρο να αποκτήσει δύο κύριους πόλους, διαταγμένους στη διαγώνιο του μπλοκ. Πρόκειται για την περιοχή της εκκλησίας ΝΔ – που αποκτά το χαρακτήρα μιας εισαγωγικής πλατείας προς το εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου, και αυτή του παιδικού σταθμού ΒΑ, που συνδυάζεται με μια περιοχή ήπιου, υπαίθριου αθλητισμού. Παράλληλα, ο δημόσιος χώρος αποκτά μια κλιμάκωση προς το ημι-ιδιωτικό και το ιδιωτικό, από τους πόλους προς τις χαμηλές γειτονιές. Η εσωτερική κυκλοφορία βασίζεται στη δημιουργία δύο κύριων αξόνων πεζοδρόμων στις κατευθύνσεις βορρά-νότου, ανατολής-δύσης, που χρησιμεύουν επίσης σαν δρόμοι τροφοδοσίας. Οι εμπορικές χρήσεις χωροθετούνται κάτω από τους υπερυψωμένους περιμετρικούς όγκους, αναζωογονώντας με ηπιότητα τα όρια του μπλοκ.

Η πρόταση επιχειρεί να προτείνει ένα σταθερό και ταυτόχρονα ευέλικτο μοντέλο μιας “νέας αστικότητας” για την πόλη του Belgorod – με δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών – που θα ανανεώσει και θα ενισχύσει την εικόνα του κέντρου της πόλης, αναζητώντας τη βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στο κτισμένο και το φυσικό, το δημόσιο και το ιδιωτικό, το ανεξάρτητο και το συλλογικό, το ποιοτικό και το εμπορικό, στοχεύοντας στην περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία.