KZ_Render_07
KZ_Render_03
KZ_Drawings_Topo
KZ_DrawingsTomes
KZ_Diagram
KZ_Render_02
KZ_Render_04
KZ_Render_01
KZ_Render_05
KZ_Render_06
KZ_Photo_02
KZ_Photo_01
KZ_Photo_04
KZ_Photo_11
KZ_Photo_08
KZ_Photo_09
KZ_Photo_10

Συγκρότημα εξοχικών κατοικιών στη Ζάκυνθο

Προμελέτη, Οριστική, Μελέτη Εφαρμογής, Υψηλή Επίβλεψη
Τόπος: Αλικανάς, Ζάκυνθος
Έτος: 2022-2023
Εργοδότης: Azera Suites Ι.Κ.Ε.
Επιφάνεια: 192m² κτιρίου, 1600m² επιφάνεια οικοπέδου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

XZA Architects

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Θεώνη Ξάνθη,

Γεώργιος Λάριος

Η πρόταση πραγματεύεται το ζήτημα της εξοχικής κατοίκησης, με κατοίκους τους περιοδικούς θερινούς επισκέπτες, που συντελείται με τη δημιουργία ενός καταλύματος για παροδική φιλοξενία έναντι αντιτίμου, την προσωρινή ξεκούραση και τη γεύση της απόδρασης σε πιο χαλαρούς χρόνους, καθώς δεν διαθέτουν τις εστιακές μονιμότητες με τις συνεχείς αναμνήσεις του χρόνου και της ζωής.

Ο σχεδιασμός εξοχικών κατοικιών αποτελεί ειδικά σήμερα ένα σημαντικό πρόβλημα αρχιτεκτονικής έκφρασης και καθορισμού του μέτρου, εκείνου που μπορεί να αποδώσει το κλίμα των νησιών, το κλίμα διαμονής και τον τύπο και τις επιδιώξεις των διακοπών.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με το χαρακτήρα ενός σύνθετου οικονομικού κοινωνικο-ανθρωπολογικού φαινομένου, ειδικά όταν ο πελάτης αναζητά την υπερ-εκμετάλλευση μέσα από στερεότυπα μίας πλούσιας προσωρινής εμπειρίας, ενώ ο αρχιτέκτονας στοχεύει σε μία οικονομημένη λιτή έκφραση, όπου η πραγματική πηγή πλούτου είναι η αίσθηση μίας ελευθερίας και η δυνατότητα συνύπαρξης.

Η πρόταση αφορά ένα συγκρότημα 3 εξοχικών κατοικιών κάτω από ένα ενιαίο μπετονένιο στέγαστρο, το οποίο άλλοτε λειτουργεί ως κλειστό δώμα, άλλοτε ως ανοιχτή πέργκολα. Το κάθε σπίτι έχει ξεχωριστή είσοδο, διατηρώντας την ανεξαρτησία και την αυτονομία του.

Αναπόσπαστο στοιχείο της πρότασης αποτελεί ο ημι-υπαίθριος χώρος της 2ης και 3ης κατοικίας που ενώνει και συγχρόνως χωρίζει σε δύο μέρη την κατοικία, προσφέροντας ιδιωτικότητα στους χώρους ύπνου.  Πρόκειται για μία αυλή, ένα κοινό τόπο συγκέντρωσης και συνάντησης, το σημείο ενοποίησης του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ενσαρκώνει την έννοια του ενδιάμεσου χώρου, ως συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στο πλήρες και το κενό, στο κινητό και το σταθερό, στο χτιστό και στο φυσικό. Σε αυτόν δίνεται η επιλογή ανάμεσα στο φως και τη σκιά, ανάμεσα στα φίλτρα του θερμού και του ψυχρού, διευρύνοντας -μετατοπίζοντας τη βίωση της κατοικίας εκτός των αυστηρών περιγραμμάτων της.