1
2
2a
3
4
5
6
8
9

Κτίριο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Α’ Βραβείο Διαγωνισμού με Προεπιλογή
Τόπος: Αθήνα
Έτος: 1996
Εργοδότης: ΓΕΚΑΤ Α.Ε.
Επιφάνεια: 7.620 m²

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Θ. Ξάνθη,

Γ. Καραμπάτσου,

Θ. Ανδρουλάκης,

Γ. Ζακυνθινός

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Α. Νουκάκης

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Π. Φραγκάκης,

Ε. Ευστρατιάδης

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ:

Γ. Τζελέπης

Αφορά στην ανάπλαση ενός υπάρχοντος σκελετού από beton arme και την προσαρμογή του στις απαιτήσεις ενός ανανεωμένου κτιριολογικού προγράμματος και ως εκ τούτου και λειτουργικού διαγράμματος.

Η εισαγωγή νέων λειτουργιών, όπως η ηλεκτρονική οργάνωση, και οι αίθουσες πολυμέσων, που θα έπρεπε να λειτουργούν και ανεξάρτητα από την κυρίως βιβλιοθήκη, προϋπέθεταν την σύνταξη ενός σύνθετου  λειτουργικού διαγράμματος, που να ανταποκρίνεται στις  απαιτήσεις μιας μεγάλης βιβλιοθήκης με άρτια οργάνωση, όπως οφείλει να είναι η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π.

Ως προς τις λειτουργικές επιλογές, κύριο στόχο του σχεδιασμού  αποτέλεσε  η ορθολογική και ευέλικτη οργάνωση των λειτουργικών σχέσεων. Η οργάνωση αυτή υπακούει  σ’  ένα διάγραμμα κινήσεων , με σαφή διαχωρισμό των κινήσεων αναγνωστών  και προσωπικού.

Η  κύρια είσοδος πραγματοποιείται στη δεύτερη στάθμη,  σε ένα ευρύ χώρο με κύρια λειτουργία τον έλεγχο και την πληροφόρηση. Σε άμεση επαφή βρίσκεται το εσωτερικό αίθριο, όπου οργανώνονται οι κινήσεις των αναγνωστών στα τρία κύρια επίπεδα των αναγνωστήριων και των ανοιχτών βιβλιοστασίων .

Οι θέσεις της ηλεκτρονικής ανάγνωσης χωροθετούνται σε περίοπτη θέση στη βάση του  κεντρικού αυτού αίθριου, σηματοδοτώντας  τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της σύγχρονης αυτής βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Ιδρύματος.

Τα αναγνωστήρια οργανώνονται στις τρεις κύριες στάθμες, με σταδιακή μετάβαση  από τα μαζικά αναγνωστήρια της πρώτης στάθμης στα ατομικά αναγνωστήρια (carrels) της τρίτης στάθμης. Ο περίκλειστος πύργος, κυρίαρχο και συμβολικό στοιχείο περιέχει τα κλειστά βιβλιοστάσια και τις συλλογές  σπάνιων βιβλίων.

Η συνέχεια στις σχέσεις των χώρων παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία αλλαγών στην οργάνωση των λειτουργιών και την ευκολία προσαρμογής στις εξελισσόμενες ανάγκες των σύγχρονων βιβλιοθηκών.