2
1
3
4
AGIA PARASKEUI (3)
AGIA PARASKEUI (4)
AGIA PARASKEUI (5)
AGIA PARASKEUI (6)

Δημαρχιακό Μέγαρο Aγ. Παρασκευής

1ο Έπαινος Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
Τόπος: Αθήνα
Έτος: 2001
Εργοδότης: Δήμος Αγ. Παρασκευής
Επιφάνεια: 3.650 m²

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Θ. Ξάνθη,

Γ. Ζακυνθινός,

Θ. Ανδρουλάκης

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Γ. Καραμπάτσου,

Ε. Καραβίτη

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΤΙΚΩΝ:

Α. Αθανασιάδης

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Η/Μ:

Η-Μ ΕΠΕ

Η ιδιαιτερότητα του μικρού μετώπου και μεγάλου βάθους του οικοπέδου έθεσε σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση σαφούς αναφοράς του κτιρίου στην πλατεία Αγ. Παρασκευής, με ταυτόχρονη δημιουργία υπαίθριου χώρου υποδοχής και εκτόνωσης του κτιρίου. Ταυτόχρονα, την μη ανάπτυξη των κύριων όψεων του κτιρίου στο βάθος του οικοπέδου, δηλαδή με αναφορά στους υποβαθμισμένους ακάλυπτους των γύρω κτισμάτων.

 

Ο βασικός όγκος του κτιρίου, έχει μέτωπο στην οδό Αγ. Ιωάννου και διατάσσεται στην πρόσοψη του οικοπέδου.

Ο όγκος αυτός είναι στο μεγαλύτερο τμήμα της βάσης του κενός, δημιουργώντας μία στοά ύψους τριών ορόφων, που επιτρέπει την διαμπερότητα προς το βάθος του οικοπέδου και αναιρεί το κλειστό μέτωπο από την πλευρά του δρόμου. Διαμορφώνει δηλαδή μία μορφή “πύλης” που υποδέχεται την κίνηση των επισκεπτών και ενοποιείται με την εσωτερική αυλή – αίθριο του  κτιρίου δημιουργώντας έναν ενιαίο υπαίθριο χώρο με διαστάσεις πλατείας.

Η στοά υποβαστάζει τον επιμήκη όγκο των κύριων λειτουργιών του Δημαρχείου και αποδίδει στο κτίριο ένα “εσωτερικό” μέγεθος που το διαφοροποιεί από την κλίμακα του περιβάλλοντος.

Από το πλήρες τμήμα του μετωπικού όγκου, στη νότια, πλευρά ξεκινά μία διώροφη πτέρυγα που διατρέχει το νότιο τμήμα προς το βάθος του οικοπέδου.

Η πτέρυγα αυτή καταλήγει στον χαμηλό, αυτόνομο όγκο του Πολιτιστικού χώρου, που διατάσσεται στο βάθος του οικοπέδου ολοκληρώνοντας το κτιριακό συγκρότημα και οριοθετώντας μία εσωτερική αυλή – αίθριο. Η εσωτερική πλατεία αποτελεί την “καρδιά” του κτιρίου, και αποδίδει την αίσθηση της “κοινότητας” στο Δημαρχείο. Αποτελεί χώρο εκτόνωσης και κυρίως έναν προφυλαγμένο χώρο συγκέντρωσης, ανοικτό και αντιληπτό από τον εξωτερικό χώρο και χαρακτηρισμένο από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κτιρίου και όχι από το κτισμένο περιβάλλον.

Το δώμα του Πολιτιστικού χώρου είναι βατό και διαμορφωμένο και ενοποιείται με τον υπαίθριο χώρο στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, φιλοξενώντας έναν υπαίθριο χώρο συγκέντρωσης – δημοτικό κινηματογράφο.

Το κτίριο αντιμετωπίστηκε συνολικά με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.