ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(7)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(8a)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(8b)
IslBG
MARATHON (27)
MARATHON (5)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(0)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(13)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(2)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(22)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(11)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(16)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(23)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(14)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (21)-sm
MARATHON (15)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(1)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (10)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(19)-β
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(18)-β
MARATHON (8)
MARATHON (6)
MARATHON (4)
MARATHON (9)
MARATHON (7)
4
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(5)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ-(6)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (30)-sm
MARATHON (2)
MARATHON (13)
MARATHON (12)
MARATHON (16)
MARATHON (23)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (17)-sm
MARATHON (21)
MARATHON (26)
MARATHON (25)
MARATHON (20)
MARATHON (10)
MARATHON (17)
MARATHON (18)
MARATHON (19)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (20)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (26)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (27)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (28)
ΜΑΡΑΤΗΟΝ (29)

Διαμόρφωση Χώρου Αφετηρίας Κλασσικού Μαραθώνιου Δρόμου

1o Βραβείο Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού - Πλήρεις Μελέτες
Τόπος: Μαραθώνας, Αττική
Έτος: 1993-2000
Εργοδότης: Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Επιφάνεια: ≈58.000 m²

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Θ. Ξάνθη,

Γ. Ζακυνθινός

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Θ. Ανδρουλάκης,

Γ. Καραμπάτσου,

Ε. Καραβίτη,

Μ. Αναστασιάδης

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

ΟΜΕΤΕ Α.Ε. ,

Α. Αθανασιάδης

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ:

Η-Μ  Ε.Π.Ε. – Κ. Γεωργακόπουλος

ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ:

Γ. Γούγας και Συνεργάτες – Δήμητρα Κωστή

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΜΗΧ/ΚΟΣ:

Β. Ζαγοριανός, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ:

Γ. Ζακυνθινός

ΦΩΤΟΦΡΑΦΙΕΣ:
Χ. Λουϊζίδης, Γ. Ζακυνθινός

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:
ΑΜΥΝΤΑΣ Α.Ε. (Α φάση) – Γ.ΠΕΤΡΗΣ Α.Τ.Ε. (Β φάση)

O Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι ένας σημαντικός ιστορικός θεσμός με μεγάλη συμμετοχή από αθλητές από όλο τον κόσμο που έρχονται για να τρέξουν την Κλασσική Μαραθώνια Διαδρομή (κατά μέσο όρο σε 18.500).

Η ιδιαιτερότητα του τόπου, μια φυσική λεκάνη στους πρόποδες της Πεντέλης όπου το Αττικό τοπίο κατακερματίζεται από την εξάπλωση του αστικού ιστού, οδήγησε στην ανάγκη συγκρότησης ενός συνολικού, ήπιου τοπίου, όπου οι χαράξεις, οι μεγάλοι άξονες και φυγές, τα επίπεδα και οι κτιριακοί όγκοι ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους, δημιουργώντας ένα νέο ανάγλυφο ορισμένο με σαφή ή χαλαρά όρια, ανάλογα με το γειτονικό περιβάλλον.

H πρόταση κλήθηκε να πραγματοποιήσει τον χωρικό, αστικό και τοπιακό σχεδιασμό ενός οικοπέδου περίπου 58.000τμ. Ταυτόχρονα, η εξυπηρέτηση διαφορετικού είδους και πλήθους χρηστών, η οργάνωση πολλαπλών και εναλλακτικών κινήσεων, η ανάγκη συνύπαρξης ποικιλόμορφων χρήσεων και δράσεων με αλληλοκαλυπτόμενες σημασίες (επίσημες, καθημερινές, στιγμιαίες ή διαχρονικές), οδήγησαν στη δημιουργία τριών ρευστών μεταξύ τους χωρικών ενοτήτων που συλλειτουργούν και συγκροτούν τη συνολική διαμόρφωση:

Του Σταδίου που περιλαμβάνει την κάθοδο του βουνού με κεκλιμένα επίπεδα και κερκίδες (με ορατότητα προς το χώρο της εκκίνησης) και περιλαμβάνει στίβο, γήπεδο και βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Της χαμηλωμένης πλατείας των Αθλητικών εγκαταστάσεων, μικρότερος εστιακός χώρος με : Γυμναστήριο, Στοά Αποδυτηρίων, γραφεία Συλλόγων και Κτίριο Επισήμων -ΜΜΕ.

Της Αφετηρίας, που ξεκινά από την Αίθουσα Κλήσης Αθλητών και τη Γραμμή Εκκίνησης, και εκτείνεται στον άξονα του δρόμου διαμορφώνοντας μια διπλή Πλατεία στις παρειές του. Ένα φυσικό «θέατρο», μεγάλων μεγεθών και φυγών, που επιτρέπει την αθρόα παρακολούθηση των αθλητών, κορυφώνεται στο επιμήκες Γλυπτικό Πέτασμα και οριοθετείται από το φυτεμένο Πρανές στην πλευρά του ρέματος και του οικισμού.

Ο χώρος συνολικά συμπληρώνεται με Ειδικές εγκαταστάσεις (ολυμπιακή φλόγα, γλυπτά) και υπαίθριο Εξοπλισμό (φωτιστικά, πάγκοι, κρήνες κλπ).

Υλικά:
Έγχρωμο εμφανές σκυρόδεμα (σε προκατασκευή ή έγχυτο) με πελεκητά ή αμμοβολισμένα τελειώματα, έγχρωμα γαρμπιλοδέματα ( με επεξεργασία υδροβολής), μάρμαρο και μέταλλο (κουφώματα μορφοσίδερου, σιδηρές κατασκευές).