1
2
3
3b
3c
3d
4
5
6b
7
8

Δύο Κατοικίες στο Νέο Βουτζά

Τόπος: Αττική, Ελλάδα
Έτος: 2007 - 2008
Εργοδότης: Ν. Παπανικολάου, Μ. Παναγούλια
Επιφάνεια: 280 m²

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Θ. Ξάνθη,

Γ. Ζακυνθινός,

Θ. Ανδρουλάκης

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Δ. Σούσης

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Ν. Δημητρακόπουλος

Πρόκειται για δύο κατοικίες, συγγενικών προσώπων, μία με- γαλύτερη και μία μικρότερη, σε ένα πολύ προνομιακό οικόπεδο στο νέο Βουτζά, με νότιοανατολική θέα προς τη θάλασσα, και με μόνο μειονέκτημα την πολύ μεγάλη κλίση του.

Το έργο πραγματεύεται την προσαρμογή της κατοικίας μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Από τη μια, το παρθένο έδαφος σε μία περιοχή παλιού δάσους, που γρήγορα μετατρέπεται σε οικιστική. Αλλαγή δυσοίωνη, και σχεδόν αναπότρεπτη. Πως πλησιάζει κανείς τη φύση; Πως μπορεί να μετατρέψει την εμπειρία της κλίσης ή της πτώσης του εδάφους σε χωρικές σχέσεις; Χώροι που κυλούν ο ένας στον άλλο; Ελεύθερες διαδρομές; Πότε θα εμφανιστεί καλύτερα η καθετότητα των κορμών και η ευλυγισία των κλαδιών και των φυλλωμάτων; Με ρευστούς ή με γεωμετρικούς όγκους; Η εκτυφλωτική θέα διασπά την εσωτερική ενότητα της κατοικίας; Υπάρχουν χωρικές συσχετίσεις που να μπορούν να μεταφέρουν τις πρώτες αισθήσεις της σκιάς, της υγρασίας ή της δροσιάς που βίωσε κανείς στο αρχικό περιβάλλον; Η όλη προσπάθεια  διερευνά το πως χωρίς να ξεκινά κανείς από κάτι δεδομένο, είναι δυνατό να συνταχτεί και να ερμηνευτεί ένα ιδιότυπο, μα τόσο πραγματικό σταυρόλεξο, ανάμεσα σε δύο φαινομενικά αντίρροπα περιβάλλοντα, αυτό της φύσης και αυτό της ζωής των ανθρώπων.

Το θέμα στηρίχθηκε στη συσχέτιση των τρόπων κίνησης, αντί- ληψης και εποπτείας, που συνολικά ή θραυσματικά, δημιουργούν ροές και συνέχειες του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και οδηγούν αβίαστα την κοινή καθημερινή ζωή στο ύπαιθρο και αντίστροφα.

Στο πρώτο σπίτι η κίνηση γίνεται παράλληλα στη μεγάλη πλευρά του ορθογωνικού του όγκου, με μία ελικοειδή, κλιμακωτή πορεία. Το κλιμακωτό κατέβασμα αποκαλύπτει σταδιακά τη θέα και τον υπαίθριο χώρο και οδηγεί στους χαμηλότερους κοινόχρηστους χώρους, που βρίσκουν άμεση εκτόνωση σε ένα στεγασμένο ημιυπαίθριο χώρο, προφυλαγμένο απάγγειο της κεντρικής αυλής, και μετά σε μια διαμορφωμένη στάση στη σκιά ενός δέντρου, είτε στο κάτω επίπεδο της πισίνας, μπροστά από τη νότια στοά έξω από έναν υπόσκαφο χώρο για τις κοινές δραστηριότητες των δύο οικογενειών.

Στο δεύτερο κυβόσχημο σπίτι, η κίνηση / βύθιση γίνεται κατα- κόρυφα μέσα στο εσωτερικό του, μέχρι τη στάθμη της κάτω αυλής.