A1_City-map-with-titles
A2_Transitions
A3_Design-Stages
B01Aerial-View
B03Entrance-to-the-Museum
B04riverside
B05Atrium_Cafe_Periodical-Exhibition
B06City-View
C0_3d-section
C0_exploded
C1_pempti-opsi-a-fasis
C2_masterplan500
C4_plan_museum_1
C5_plan_museum_2
C6_plan_museum_3
R07Topos.-Volume1
R08Topos.Volume1
R09Sea.-Volume2
R10Cosmos.-Volume3
R11Cosmos.-Volume3
S_section-both
S_sfacades-both
T1_structural
T2_Structural Sequence
T3_bioclimatica3
Z12Gift-Shop_Foyer
Z14-event_nightshot-b

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου

1ο Βραβείο Διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
Τόπος: Λευκωσία, Κύπρος
Έτος: 2017
Εργοδότης: Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Επιφάνεια: 36.129 m²

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Θεώνη Ξάνθη – XZA Architects
με τους Θοδωρή Ανδρουλάκη,
Σπύρο Γιωτάκη, Μαργαρίτα Ζακυνθινού

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Β’ ΦΑΣΗΣ:

Γιώργος Ανδρεάδης -YAP,
Fereos + Associates Architects

ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

xza-architects,
Ν. Παπαδημητρίου

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

D. Bosia – AKT 2 UK,
Σ. Ευστρατιάδης – Ελληνική Μελετητική ATE

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Κ. Ζαχαριός – H-M Engineering SA

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Κ. Γεωργακόπουλος, Π. Γουρδουπάρης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

B. Cimerman -ELEMENTS INGENIERIE, FR

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ:

H. Pangalou & Αssociates

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ:

Fat Tony studio

Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό δύο φάσεων, που διήρκησε 8 μήνες. Στην πρώτη φάση ανάμεσα σε 129 συμμετοχές προκρίθηκαν 7 γραφεία, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν 3 βραβεία από την 9μελή επιτροπή του διαγωνισμού στην οποία συμμετείχαν ο Sir Peter Cook και ο Ηλίας Ζέγγελης.

Το νέο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Κυπριακής Αρχαιολογίας συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της ιστορίας και του Κυπριακού πολιτισμού.

Η ιδιαιτερότητα ενός αρχαιολογικού μουσείου είναι ότι φιλοξενεί έναν κόσμο που έρχεται από τα σπλάχνα της γης. Τα κατάλοιπα της ανθρώπινης ζωής, ταπεινά ή πολύτιμα, απλοϊκά ή καλλιτεχνήματα, που η γη τα προφύλαξε προσφέροντάς τους την αξία του ανεκτίμητου. Με αυτή την αξία τα ξαναανακάλυψαν οι άνθρωποι, σκάβοντας τη γη για να βρουν την ταυτότητά τους. Είναι τα μακρινά ίχνη καθημερινών ανθρώπων, αρχέτυπα γεννήματα της ανθρώπινης ζωής, ανθρωποκεντρικά πρότυπα της χρόνιας ψυχής. Ποιο πρέπει να είναι το νέο περιβάλλον για κάτι που έρχεται ξανά στο φως; Η μελέτη προτείνει να ανασηκωθούν από το έδαφος και να δηλώσουν την παρουσία τους στους σύγχρονους ανθρώπους. Γιατί όταν κάτι επιστρέφει από το σκοτάδι και τη λήθη γίνεται συλλογική μνήμη και ανήκει σε όλους.

Είναι το αιωρούμενο σύννεφο μιας ιδιαίτερης κληρονομιάς, που ενώ ανήκει πια σε όλους – είναι παγκόσμιο – δεν μπορεί να φύγει γιατί έλκεται από την Κυπριακή γη που το γέννησε. Έτσι αιωρείται αλλά μένει ακίνητο, δηλαδή μετέωρο, χωρίς να μπορεί να αποχωριστεί την terra, τη μητρική γη.

Η πρόθεση να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα από την ανασκαφή και το παρελθόν στο φως και στον ενεστώτα χρόνο, οδήγησε στην ανύψωση του μουσείου, επιτρέποντας να ελευθερωθεί το ισόγειο και να αποδοθεί στην πόλη. Δημιουργείται έτσι μια νέα χωρική στρωματογραφία, που αποτελείται από τρεις οριζόντιες ζώνες. Η ανώτερη ζώνη αφορά το αιωρούμενο σώμα του μουσείου – Memory layer. Η ενδιάμεση ζώνη υποδέχεται την πόλη –City layer-.  Στη κάτω ζώνη –River layer– οργανώνεται μια μικρή κάτω πόλη, συγκεντρώνοντας τις καθημερινές λειτουργίες του κτηρίου.

Το περιεχόμενο της μόνιμης έκθεσης καθόρισε την αρχιτεκτονική πρόταση διαχωρίζοντας τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες, που υλοποιούνται σε τρείς διακριτούς γλυπτικούς όγκους: ο Τόπος (η Προϊστορία) εστιάζει στη σχέση των πρώτων κατοίκων με τη γη και τους πόρους της, η Θάλασσα (το άχρονο ενδιάμεσο) διηγείται την αδιάληπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και ο Κόσμος (οι Ιστορικοί χρόνοι) εστιάζει στις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους μεσογειακούς πολιτισμούς.

Το αρχαιολογικό μουσείο επιδιώκει να εκφράσει την ταυτότητά του μέσα από τα στοιχεία που γέννησαν τον κυπριακό πολιτισμό, όχι μόνο τα υλικά αλλά και τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής ζωής, που είναι ακόμα ζωντανά στην καθημερινή ζωή του τόπου. Επιδιώκει να γίνει μια πολιτιστική εγκατάσταση που θα γεννήσει νέα περιβάλλοντα και συμπεριφορές, λειτουργώντας σαν αναζωογονητική χειρονομία προς την πόλη.