1
3
2
4
4a
4b
4c
4d
5
6

Ολυμπιακός Δακτύλιος : Τοπόσημα

Τόπος: Αθήνα
Έτος: 2002-2003
Εργοδότης: Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Θ. Ξάνθη,

Γ. Ζακυνθινός,

Θ. Ανδρουλάκης

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Γ. Καραμπάτσου,

Ε. Καραβίτη,

Μ. Αναστασιάδης,

Α. Στράτου

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ:

Ν. Δημητρακόπουλος

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Ν. Παληχωρίτης,

Α. Μ. Βισίλια

Στόχος της παρέμβασης ήταν η σήμανση και ανάδειξη κομβικών σημείων του άξονα του Ανατολικού κλάδου του Ολυμπιακού Δακτυλίου. Προτάθηκαν τέσσερις παραλλαγές Τοποσήμων, βασισμένες στην ίδια κατασκευαστική λογική. Πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές μεγάλου ύψους (9μ.) με εσωτερικό φωτισμό.

 

Το Τοπόσημο αποτελείται από ένα κεντρικό κορμό, τον οποίο συνθέτουν δύο κατακόρυφα φύλλα λαμαρίνας που στρατζάρονται εσωτερικά και στις δύο πλευρές και συνδέονται μεταξύ τους με διαφράγματα από λαμαρίνα. Η κατασκευή εδράζεται σε βάση οπλισμένου σκυροδέματος μέσω μεταλλικής πλάκας. Τα δύο φύλλα επενδύονται εξωτερικά με φύλλα μπρουτζολαμαρίνας. Στο άνοιγμα ανάμεσα στα δύο κατακόρυφα φύλλα – και στις δύο όψεις τις κατασκευής – τοποθετείται μεταλλική επιφάνεια, φίλτρο, από ανοξείδωτη διάτρητη λαμαρίνα για την διάχυση του φωτισμού.

 

Στο εσωτερικό της κατασκευής τοποθετούνται κατακόρυφες φωτιστικές πηγές, ενώ στο άνω τμήμα τοποθετείται προβολέας με κατεύθυνση προς τα πάνω. Η επισκεψιμότητα των φωτιστικών του Τοποσήμου εξασφαλίζεται με αφαίρεση του αντίστοιχου τμήματος της πίσω σίτας.

 

Τύπος 1. Στον τύπο αυτό το κεντρικό στοιχείο συνδυάζεται με δεύτερη μεταλλική κατασκευή. Το δεύτερο τμήμα, που τοποθετείται στην μπροστινή όψη, έχει την μορφή κατακόρυφου φύλλου με ελαφριά κλίση προς τα εμπρός και αποτελείται από συνδυασμό ανοξείδωτων σωλήνων.

 

Τύπος 2. Αποτελείται μόνο από τον κεντρικό κορμό. Στην μπροστινή όψη (μεγαλύτερο άνοιγμα) τοποθετείται ανοξείδωτη μεταλλική σίτα, που προεξέχει με καμπύλο σχήμα από την κατασκευή.

 

Τύπος 3. Η παραλλαγή αυτή είναι κατασκευαστικά όμοια με τον τύπο 2, με την διαφορά ότι στο εμπρός τμήμα και ανάμεσα στο άνοιγμα των φύλλων τοποθετείται κατασκευή από ανοξείδωτο σωλήνα ο οποίος φέρει μεταλλικούς, ανοξείδωτους δίσκους απομειούμενης διαμέτρου από επάνω προς τα κάτω – από 55εκ. έως 22,5εκ. – τοποθετημένους με κλίση ως προς τον άξονα του ορθοστάτη. Η κατασκευή έχει την δυνατότητα να περιστρέφεται περί τον άξονά της, με την βοήθεια μηχανισμού στην βάση της κατασκευής.

Τύπος 4. Η παραλλαγή αυτή είναι κατασκευαστικά όμοια με τον τύπο 3, με την διαφορά ότι στο εμπρός τμήμα και ανάμεσα στο άνοιγμα των φύλλων τοποθετείται ανοξείδωτη μεταλλική σπείρα από χαλύβδινα ελάσματα απομειούμενης διατομής από επάνω προς τα κάτω.

Η σπείρα φέρεται στον άξονά της από ανοξείδωτο μεταλλικό σωλήνα και έχει την δυνατότητα να περιστρέφεται με την βοήθεια μηχανισμού στην βάση της κατασκευής. Η περιστροφή, για λόγους ασφαλείας, γίνεται από το δεύτερο τμήμα της σπείρας και επάνω, ενώ το κάτω τμήμα παραμένει σταθερό.