CWM_Render_4n
CWM_Render_3n
CWM_Drawings_Plans2
CWM_Drawings_Sections
CWM_Render_9n
CWM_Render_10n
CWM_Render_13n
CWM_Render_15n
CWM_Render_19n
CWM_Render_6n
CWM_Render_20n
CWM_SitePhotos_0new

Επέκταση Κυπριακού Οινομουσείου | Χώροι πολιτισμού, εμπειρίας και διαμονής

Προμελέτη
Τόπος: Ερήμη, Κύπρος
Έτος: 2023
Εργοδότης: The Cyprus Wine Museum
Επιφάνεια: 550m² κτιρίου, 1.200m² οικοπέδου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

XZA – Architects

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Θεώνη Ξάνθη,

Μαργαρίτα Ζακυνθινού – Ξάνθη,

Σπύρος Γιωτάκης

 

Το Κυπριακό Οινομουσείο, ιδρύθηκε το 2004, το οποίο βρίσκεται στη γενέτειρα του οίνου στην Ερήμη (3.500BC). Συνδυάζει την ιστορία και την παραγωγή του κρασιού με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου.

Tο τριώροφο πέτρινο κτήριο που παλαιότερα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Κουμανταρίας, ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε σε ένα σύγχονο οινομουσείο. Συνεργάζεται  με το αρχαιολογικό μουσείο της Κύπρου, με εκθέματα από τις ανασκαφές της περιοχής της Ερήμης και του Αρχαίου Κουρίου όπως και με το ίδρυμα Πιερίδη, με μεσαιωνικά εκθέματα. Το οινομουσείο είναι μοναδικό παγκοσμίως, καθώς έχει εκθέματα και ευρήματα 5.500 χιλιάδων χρόνων π.Χ.

Η τοποθεσία του μουσείου τυγχάνει να βρίσκεται στο πιο σημαντικό ιστορικό και εμπορικό σταυροδρόμι της Κύπρου, όπου ο ένας δρόμος του οδηγεί στο κάστρο της Κουμανταρίας και το Αρχαίο θέατρο του Κουρίου και ο άλλος οδηγεί προς στους δρόμους του κρασιού.

Το Κυπριακό Οινομουσείο παρουσιάζει, με πολύτιμα εκθέματα, την διαδικασία παραγωγής κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και το πώς το κρασί και η Κουμανταρία έγινε τρόπος ζωής, αιτία και αφορμή για εμπορικές σχέσεις και πολιτισμικές διεπαφές με άλλους λαούς της Μεσογείου.

Πρόκειται για έναν πολυδιάστατο πολιτισμικό χώρο και συγχρόνως οι εσωτερικοί και εξωτερικοί του χώροι προσφέρονται για μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η προσέγγιση του θέματος της νέας επέκτασης και προσθήκης σε ένα κτήριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, επιχειρεί μία σχέση αντίστιξης του νέου και το παλιού σε θέματα μορφής και υλικότητας , ενώ συγχρόνως προτείνει μία σύζευξη του τρόπου κατοίκησης σε ό,τι αφορά την κλίμακα, τα περάσματα, τη σχέση με τη φύση, την σκίαση και το φως, τη διατήρηση της αυλής και των ημι-υπαίθριων χώρων.

Η αρχιτεκτονική πρόταση αφορά την επέκταση του οινομουσείου καθώς και τη δημιουργία τριώροφου νέου κτηρίου. Η τοποθέτηση του νέου κτίσματος πλευρικά του υφιστάμενου, στέκει διακριτικά και έρχεται να παραλάβει τις νέες χρήσεις που εντάσσονται στην εμπειρία του επισκέπτη. Η ενιαία όψη στοχεύει στην οπτική αφαίρεση και αναδεικνύει το πετρόκτιστο κτήριο λειτουργώντας ως φόντο. 

Η προσθήκη στο υφιστάμενο διαδραματίζει καίριο ρόλο στη βελτίωση της χρηστικότητας και της αξίας του κτηρίου, παρέχοντας μια σύγχρονη και λειτουργική λύση για τις ανάγκες του χρήστη. Το νέο κτήριο στο επίπεδο του δρόμου «ανοίγεται» προσκαλώντας τον επισκέπτη στο χώρο της υποδοχής. Στο επίπεδο της αυλής, ανασηκώνεται από το έδαφος ως πιλοτή, επιτρέποντας τη διατήρηση της υφιστάμενης πέτρινης αυλής και δημιουργείται ένα μικρός χώρος spa. Στους ορόφους, το νέο κτήριο ενώνεται με το υφιστάμενο με ορισμένες γέφυρες και γύρω από ένα στεγασμένο αίθριο, αναπτύσσονται 7 σουίτες των 30 έως 50 τμ. με εξώστες, για τη διαμονή των επισκεπτών. Τέλος, στο δώμα διαμορφώνεται ένα ημι-υπαίθριο αναψυκτήριο και κολυμβητική δεξαμενή.

Η προσθήκη αυτή επιχειρεί να συνδυάσει τις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών με την υφιστάμενο κτίσμα,  προσφέροντας ένα πολύπτυχο εμπειριών που αφορούν  τον οίνο και την ιστορία του, τον πολιτισμό του κρασιού, τις γεύσεις και την οινοποσία, τις επικοινωνίες και τις εκδηλώσεις, τις γιορτές και τη μουσική, τη συνεύρεση και τη διεπαφή, τη ξεκούραση και τη διαμονή, τους δροσερούς ημι-υπαίθριους χώρους και τις ηλιόλουστες αυλές, που ουσιαστικά συστήνουν και τα περιβάλλοντα αυτής της πρότασης.