R_eswteriki-cafe_02
R_kipos-apo-potami_02
topo
R_birdeye-final
R_eisodos-opsi_01
R_eisodos_render_02
planA
labs
R_ergastirio_office_07
R_wet-lab_06
bioclimatic
section-elevation
R_kipos-zoom
R_nixterino_02

Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου, Κύπρος

Διάκριση σε κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
Τόπος: Λευκωσία, Κύπρος
Έτος: 2018
Εργοδότης: «GEORGE AND KAITY DAVID» Foundation
Επιφάνεια: 3.188 m²

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ:

Θ. Ξάνθη

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ:

Θ. Ανδρουλάκης

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Κ. Βαρκαρόλης, Μ. Ζακυνθινού-Ξάνθη, Ν. Παπαστοΐτση, Φ. Σαλβερίδου

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Μ. Γεωργίου, Ν. Ζακυνθινού-Ξάνθη, Δ. Μαυρίδη, Φ. Τσακίρη, Ι. Χριστοφόρου

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:

Γ. Καπαρός,

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:

Λ. Σεϊδας, Technola Investments LLC

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΤΙΚΩΝ:

Σ. Ευστρατιάδης – Ελληνική  Μελετητική Α.Τ.Ε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ:

Κ. Γεωργακόπουλος και Σ. Τσαντές και ΣΙΑ Ε.Ε. – Η/Μ Σχεδιασμός

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ:

Fereos + Associates

ΕΠΙΜΕΤΡΗΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ:

Γ. Ροδίτης

Πρόκειται για μία δωρεά από το ίδρυμα «GEORGE AND KAITY DAVID», της οικογένειας Γιώργου και Καίτης Δαυίδ προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το κτήριο θα ανεγερθεί στο campus της Πανεπιστημιούπολης στην Αθαλάσσα της Λευκωσίας.

Ο προσδιορισμός και η αξιολόγηση των καθοριστικών συνθηκών του έργου, γέννησε την ιδέα να δημιουργηθεί ένας κήπος και λιγότερο ένα κτίσμα που θα επιβάλλεται με την αρχιτεκτονική του. Χωρίς να αναιρείται η πρόθεση για ένα κτίριο σύγχρονο και καινοτόμο, ιδιαίτερο και πρωτότυπο, η καρδιά και η ταυτότητα του κτιρίου μεταφέρεται έξω από αυτό, σε ένα περιβάλλον που στην ουσία είναι αφιερωμένο στη θύμηση ενός προσώπου, και προκαλεί τον στοχασμό και τα συναισθήματα μέσα από την ομορφιά και τη δύναμη της φύσης.

Το περίγραμμα της ιδέας λοιπόν θα μπορούσε να σχηματοποιηθεί επιγραμματικά ως: “Ένα κτίριο έρευνας για τη ζωή και ένας αφιερωματικός κήπος μνήμης”.

Το κτήριο συντάχθηκε γύρω από ένα βορινό κήπο και στράφηκε προς αυτόν, με το κτηριακό σώμα να καταλαμβάνει τη νότια και δυτική πλευρά του οικοπέδου. Σχεδιάστηκε όλο το περιβάλλον και δημιουργήθηκε ένα φυσικό ανάχωμα στο βορρά από τα χώματα των εκσκαφών αλλά και για προστασία από την κυκλοφορία των κόμβων. Η αγκαλιά του κτιρίου δημιούργησε τρεις πτέρυγες. Ανατολικά την πτέρυγα της εισόδου και υποδοχής, στην πλευρά της κύριας εισροής, που έρχεται από το Πανεπιστήμιο, αλλά και από εκεί που γίνεται αντιληπτή η παρουσία του κτιρίου. Νότια, το δεύτερο και κύριο μπράτσο με τα κύρια ερευνητικά εργαστήρια και τον όροφο της διοίκησης. Ενώ στο τρίτο δυτικά, τοποθετούνται σε αμεσότητα οι δύο  άλλες ερευνητικές ενότητες, και οι ερευνητές. Δημιουργήθηκε ένα κέλυφος που περιβάλλει εξωτερικά το κτήριο, παρέχοντας προστασία στη νότια, τη δυτική και την ανατολική πλευρά. Το κέλυφος δημιουργεί μια περιμετρική ημι-υπαίθρια στοά που παρέχει ευεργετικό σκιασμό στο κτήριο και το άμεσο περιβάλλον του. Το δώμα του κελύφους είναι φυτεμένο παρέχοντας τα αντίστοιχα περιβαλλοντικά οφέλη και επεκτείνοντας την περιοχή πρασίνου της εγκατάστασης.