KOL_Render_14_BirdeyeNight
KOL_Render_11_Kentriki
KOL_Diagram_01_EuriteroPerivallon
KOL_Diagram_02_AstikiesAsinexeies
KOL_Diagram_04_Idea
KOL_Diagram_14_People2
KOL_Render_01_KentroPlateia
KOL_Render_05_KafeKontino
KOL_Render_07_KentrikiPlateiaZoom
KOL_Diagram_06_EuriteriDiamorfosiProoptiko
KOL_Drawing_06_GenikiKatopsiB
KOL_Drawing_05_GenikiKatopsiA
KOL_Diagram_07_PoleodomikaKykloforiaka
KOL_Drawing_07_TomiBB
KOL_Drawing_02_TomiAA
KOL_Render_02_AnoDiazoma
KOL_Render_04_Protomes
KOL_Render_06_KentrikiPlateia
KOL_Render_09_AnoDiazomaKaiNero
KOL_Render_10_DiazomaInfo
KOL_Render_16_Anapausi
KOL_Render_19_DromosView
KOL_Render_18_KafeProsTaExo
KOL_Render_13_Idrokourtina
KOL_Render_08_Alea
KOL_Diagram_12_Fiteusi
KOL_Drawing_08_TomiDetail
KOL_Render_23_Peripatitis2
KOL_Render_12_AnoDiazoma2
KOL_Render_26_Arditos2
KOL_Render_20_PianoNight

Πλατεία Κολωνακίου

1ο Βραβείο Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών
Τόπος: Κολωνάκι, Αθήνα
Έτος: 2023
Εργοδότης: Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.
Επιφάνεια: 4.518m² υπαίθριου χώρου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

Theoni Xanthi – XZA Architects

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:

Θεώνη Ξάνθη (lead architect),

Σπυρίδων Γιωτάκης,
Μαργαρίτα Ζακυνθινού-Ξάνθη,

Νικολέττα Ζακυνθινού-Ξάνθη,
Γεώργιος Λάριος,

Θεοδώρα Σακελλαριάδη

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΤΟΠΙΟΥ:

Άννα-Μαρία Βισίλια

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ – ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ:

Κωνσταντίνος Ζέκκος

 

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ:

Παρασκευή Τριβυζά

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ:

Δανιήλ Σούσσης

 

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ:

Νικόλαος Ξηρουδάκης

 

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ:

Βασιλική Αγραφιώτου

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ:

Θεοδώρα Μπαρτζή

 

ΓΕΩΠΟΝΟΣ:

Κώστας Ζηλεμένος

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Απόσπασμα από τα πρακτικά της κριτικής επιτροπής για την πρόταση:

«Πολύ ενδιαφέρουσα και τολμηρή πρόταση συνολικής αναθεώρησης της πλατείας σε σχέση με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό. Έχει συλλάβει και χειριστεί καλά τη διαφορά ύψους και την προσβασιμότητα. Έχει καλή αντίληψη περιβαλλοντικού σχεδιασμού, της υλικότητας και της ευρύτερης πολεοδομικής κλίμακας. Πολύ καλή διάγνωση του αστικού περίγυρου της πλατείας και των υψομετρικών διαφορών για τη διαμόρφωση της σχεδιαστικής προσέγγισης. Βασικοί στόχοι είναι η μεταφορά της ζωής στο κέντρο της πλατείας, η αστική κινητικότητα και ο περίπατος, καθώς και η ανάκτηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Με αφετηρία την τοπογραφία, η πλατεία έχει οργανωθεί στον άξονα Λυκαβηττού- Κουμπάρη-Αρδηττού με διαγώνιες φυγές στη σχέση Κανάρη-Καψάλη. Η πρόταση έχει δύο συνεργαζόμενα επίπεδα: την πλατεία, σχετικά οριζόντια, στο χαμηλό επίπεδο της οδού Κουμπάρη, που επιτρέπει την ανάπτυξη των περισσότερων δραστηριοτήτων μιας αστικής πλατείας για κάθε ηλικία, και το διάζωμα, ως κυκλικό belvedere, που έχει αφετηρία την Πατριάρχου Ιωακείμ και υπερυψούται σε ελεύθερο περίπατο προς την Κουμπάρη. Η μεγάλη υψομετρική διαφορά από βορά προς νότο λύνεται διατηρώντας απρόσκοπτες τις προσπελάσεις, διαμορφώνοντας δύο πλατώματα-επίπεδα. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένας ενιαίος επίπεδος χώρος πλατείας στο χαμηλότερο επίπεδο που δίνει δυνατότητες για πολλαπλές χρήσεις, με περίπτερο, χώρους για καφέ και υπαίθριο ανθοπωλείο, χώρους στάσης και αναμονής, εκδηλώσεων, κίνησης κλπ. Το δαχτυλίδι του belvedere από πάνω είναι το πιο ισχυρό στοιχείο του σχεδιασμού, συνδυάζοντας τον περίπατο σε ένα πρωτόγνωρο αστικό επίπεδο, αλλά και ένα στέγαστρο εισόδου στον σταθμό του μετρό.

Η κυκλοφοριακή ενσωμάτωση της πλατείας στο αστικό της μέτωπο κρίνεται επιτυχής, αλλά συντηρητική. Πολύ θετική είναι η πεζοδρόμηση του νότιου δρόμου και η επέκταση της πλατείας ως την οικοδομική γραμμή. Έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον βιοκλιματικό και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, με ανασύσταση πρασίνου, διαχείριση υδάτων και ηχητική προστασία. Αξιολογήθηκαν θετικά η επιλογή μεσογειακής βλάστησης με χαμηλές ανάγκες συντήρησης και ανθεκτικότητα, η διαχείριση των υδάτων με ανάσχεση ομβρίων από φυτεμένες νησίδες και απορροφητικά δάπεδα και η συλλογή τους στη χαμηλότερη στάθμη για επαναχρησιμοποίηση καθώς και η εισαγωγή του νερού ως στοιχείο δροσισμού και παιχνιδιού.

Τα υλικά επιδιώκουν ισορροπία ανάμεσα στα σταθερά και τα υδατοπερατά, με ικανή χρήση ψυχρών υλικών καλής θερμικής συμπεριφοράς. Το βύθισμα της πλατείας στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον πολύβουο δρόμο βοηθάει και ως ηχητική προστασία. Το περιμετρικό διάζωμα-στέγαστρο θα είναι από τα πιο δύσκολα θέματα επίλυσης στον τελικό σχεδιασμό, επειδή προβάλει καθ’ ύψος στην κατωφέρεια της πλατείας και επιβάλλεται να μην αυξηθεί η διατομή του κατά τη στατική επίλυση της πρότασης, ώστε να διατηρηθεί η διαφάνεια και η οπτική επικοινωνία με όλες τις πλευρές της πλατείας».